Boorhamer

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Een boorhamer, ook slagboor of klopboormachine genoemd, is een elektrisch gereedschap dat hoofdzakelijk wordt gebruikt voor het boren in harde materialen. Het is een type roterende boormachine met een slagmechanisme dat een hamerende beweging genereert. Het slagmechanisme zorgt voor een snelle opeenvolging van korte hamerstoten om het te boren materiaal te verpulveren, zodat sneller en met minder inspanning kan worden geboord. Indien het slagmechanisme van een boorhamer kan worden uitgeschakeld, kan het gereedschap net als een gewone boormachine worden gebruikt om ook taken als schroeven uit te voeren.
Hamerboren hebben een nok- of percussie slagmechanisme, waarbij twee sets tandwielen mechanisch met elkaar in wisselwerking staan om te slaan terwijl de boor ronddraait. Bij nokboormachines heeft de boorhouder een mechanisme waarbij de hele boorhouder en de boorbeitel op de rotatieas naar voren en naar achteren bewegen. Dit type boor wordt vaak gebruikt met of zonder de hamerwerking, maar het is niet mogelijk de hamerwerking alleen te gebruiken, aangezien het de rotatie over de nokken is die de hamerbeweging veroorzaakt.

Een klopboormachine heeft een speciaal ontworpen koppeling die het mogelijk maakt de boor niet alleen rond te draaien, maar ook in en uit te slaan (langs de as van de boor). De werkelijke afstand die de boor aflegt en de kracht van de slag zijn beide zeer klein, en de hamerslag gaat zeer snel - duizenden "BPM" (slagen per minuut) of "IPM" (inslagen per minuut) .

Hoewel elke slag relatief weinig kracht heeft, zijn deze duizenden slagen per minuut meer dan voldoende om beton of baksteen te breken, waarbij de hardmetalen wig van de metselboor wordt gebruikt om het beton te verpulveren zodat de spiraalvormige groeven het weg kunnen slaan. Om deze reden boort een hamerboor veel sneller dan een gewone boor door beton of baksteen. Hamerboren worden steeds vaker aangedreven door snoerloze technologie.

Bron: https://vanallesthuiszijn.nl/beste-boorhamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *